Als je een hypotheek wilt met NHG en maar ook buiten NHG hanteren de meeste geldverstrekkers een zgn : “ inkomensverklaring” . Dat is een rapport waarin jouw rekeninkomen is bepaald. Dit rapport wordt door een onafhankelijk bedrijf bepaald dat doen zij op basis de door NHG of de geldverstrekker bepaalde regels. Van deze bedrijven zin er een beperkt aantal in Nederland. Zij beoordelen de jaarcijfers en destilleren daar dat zgn “ rekeninkomen” uit. Dit inkomen wordt dan gebruikt om de maximale hypotheek te berekenen.
In principe geldt een er minimale periode van 3 kalenderjaren waarover men het inkomen uit de onderneming wil zien. Daar wordt dan het gemiddelde van genomen. Als ZZP-er kun je het laatste jaar heel goed verdiend hebben maar het gaat om het gemiddelde. Zorg er dus ook voor dat je de jaarcijfers op tijd klaar hebt. In een aantal gevallen wil men met een of twee jaarrekeningen gaan werken. Dit lijft dan wel tot een lagere verstrekking , bijvoorbeeld 80% van de MarktWaarde of een renteopslag. Houd hier dus ook rekening mee.
Deze zgn rekenmeesters kijken naar de jaarrekening en nemen een aantal factoren mee. Een grote investering zoals een aankoop van een machine of een voertuig, zal de jaarrekening beïnvloeden. Ook al haal je een vast salaris uit de zaak het kan dus wel betekenen dat er een correctie op plaats vindt.
Deze ander rekenmethoden zijn dus van toepassing als je een ZZP-er of DGA bent. Houd er ook rekening mee dat als je eigenlijk een vaste baan hebt en er een onderneming “naast” hebt dat je hier ook de jaarcijfers van dient te overleggen.
De inkomensbepaling bij een ondernemer is dus anders dan bij een werknemer waarbij het bruto jaarinkomen wordt gehanteerd.
Ten aanzien van de andere zaken bij het verkrijgen van een hypotheek gelden dezelfde normen en regels.