Hypotheek als financiering voor het verduurzamen van je woning
Geschatte leestijd: 3 minuten
Gepost op: 16 oktober 2019
Laatste update: 16 oktober 2019
Categorie: hypotheeknieuws
Een groot deel van Nederland wil wel verduurzamen, maar staat minder positief tegenover het spenderen van hun spaargeld. Een alternatief is het nemen van een hypotheek die puur bedoeld is voor het bekostigen van energiebesparende maatregelen. Nu begrijpen wij dat het afsluiten van een reguliere hypotheek al een complex proces is, waarin veel informatie op je afkomt. En dat de optie van een duurzaam hypotheekproduct alleen nog maar meer vragen oproept.
Wanneer je een woning gaat kopen, sluit je over het algemeen een nieuwe hypotheek af. Dit is een mooi moment om energiebesparende maatregelen te overwegen.
Door de nieuwe hypotheekmogelijkheden sinds 2016 hoeft een investering in zonnepanelen niet te betekenen dat een minder groot deel van het hypotheekbedrag overhoudt voor de woning: je kunt juist éxtra lenen. Energiebesparende maatregelen vallen onder extra financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek. Dat betekent dus dat je een hoger hypotheekbedrag kan krijgen bij de gekozen hypotheekverstrekker.
Dit extra deel in het totale bedrag wordt het EBV-depot genoemd. (EBV staat voor Energiebesparende Voorzieningen.)
Om de energiebesparende voorzieningen te financieren mag je vanaf 2019 tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van de woning lenen. Zolang je die 6% maar uitgeeft aan duurzame maatregelen. Met de waarde van de woning wordt het bedrag bedoeld na de verbouwing. Deze optie om je hypotheek te verhogen, is mogelijk bij de meeste hypotheekverstrekkers.
Bestaande hypotheek verhogen
Je kunt je hypotheek verhogen. Na de verhoging mag de totale hypotheek niet meer zijn dan 100% van de waarde van de woning na de verbouwing. Dat betekent dat de woning opnieuw getaxeerd zal worden op basis van de gekozen maatregelen.
Het bedrag waarmee je hypotheek kan worden verhoogd, is ook afhankelijk van je inkomen en je financiële verplichtingen. Geldverstrekkers zijn verplicht te controleren of de lasten van de totale lening draagbaar zijn voor de consument die de lening aangaat. Deze lasten bestaan uit rente en aflossing.
Het voordeel van je hypotheek verhogen is dat de looptijd langer wordt en daardoor de rente meestal lager. Toch is deze weg doorgaans minder voordelig omdat je te maken hebt met extra advies-/taxatie-/notariskosten.
Let op: Houd ook rekening met de bank waar je nu je hypotheek hebt. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het niet mogelijk om de hypotheek te verhogen voor energiebesparende maatregelen.
Verduurzamen met de leningen van SVn
Geen hypotheek maar een Financiering van SVn, wil je zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen? Ook dat is mogelijk met een financiering van SVn (Stichtingsfonds Volkshuisvesting)
Verduurzamen met SVn
Wilt u uw woning of appartementencomplex duurzaam maken? Dat kan met behulp van onze aantrekkelijke financieringen; ook als u geen spaargeld of reserves heeft of wilt gebruiken. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse aflossing van de financiering te dekken.
Lenen met gunstige voorwaarden
De financieringsmogelijkheden via SVn hebben gunstige voorwaarden. Boetevrij aflossen kan op ieder moment. Veel financieringen van de SVn hebben een lage rente, zoals bijvoorbeeld de Duurzaamheidslening en de Energiebespaarlening.
Duurzaam maken ook voor ondernemer
Ook als ondernemer kunt u verduurzamen met hulp van SVn. U komt in aanmerking als uw onderneming voldoet aan wet- en regelgeving en als u investeert in maatregelen die u binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Bovendien betaalt u als ondernemer lage afsluitkosten. Omdat SVn investeert in maatschappelijk rendement, zijn zij ook bereid om te investeren in meer risicovolle projecten. Met hulp van de SVn komt uw project wél van de grond. En als ondernemer kunt u, samen met SVn, binnen bepaalde kaders het tempo van de investering bepalen.
Wil je meer informatie hebben over het duurzaam maken van je woning, neem dan vrijblijvend contact met ons op:
[pirate_forms]
Vind je dit een waardevol artikel, deel dit dan met anderen!