Hypotheekaanpassingen in 2024

Hypotheekaanpassingen in 2024
Hypotheekaanpassingen in 2024

Met ingang van 1 januari zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd in de regels omtrent hypotheekhoogtes. Als alleenstaande koper kun je nu meer lenen, de berekening van studieschulden is aangepast en er is een verhoogde hypotheek mogelijk voor duurzame woningen. Benieuwd naar alle aanpassingen? We zetten ze graag voor je op een rij.

NHG-grens

Om te beginnen is de NHG-grens in 2024 verhoogd naar € 435.000, vergeleken met € 405.000 in 2023. Deze verhoging zorgt ervoor dat meer huizenkopers toegang hebben tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG biedt een vangnet bij gedwongen verkoop of restschulden, en bij een hypotheek met NHG betaal je doorgaans een lagere rente dan bij een hypotheek zonder NHG.

Zowel de borgtochtprovisie – een eenmalig bedrag voor een hypotheek met NHG – als de NHG-kostengrens worden jaarlijks opnieuw bepaald. Dit draagt bij aan stabiliteit op de woningmarkt en zorgt ervoor dat consumenten toegang behouden tot een hypotheek met NHG. De borgtochtprovisie blijft onveranderd op eenmalig 0,6% van het geleende bedrag. De NHG-kostengrens beweegt mee met de woningmarkt en stijgt minder snel bij stijgende woningprijzen en daalt minder snel bij dalende woningprijzen.

Energielabel

Vanaf 2024 wordt de maximale hypotheek ook gekoppeld aan het energielabel van de woning. Huizen met een energielabel E, F of G vormen de standaard. Kopers van een energiezuiniger huis kunnen extra lenen, aangezien zij maandelijks meer financiële ruimte hebben door een lagere energierekening. Volgens het Nibud kan dit bedrag oplopen tot wel € 50.000 voor een woning met een gegarandeerd nul op de meter.

Kopers kunnen extra geld lenen om hun huis energiezuiniger te maken, met maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen, isolatie en het gebruik van een waterpomp. De extra hypotheek is afhankelijk van het energielabel, waarbij woningen met een energielabel E, F of G doorgaans meer ingrepen vereisen. In 2024 zal het extra bedrag voor EFG-woningen worden verhoogd naar € 20.000, terwijl voor een A- of B-label maximaal € 10.000 extra kan worden geleend.

Studieschuld

De invloed van een studieschuld op het hypotheekbedrag verandert in 2024. Tot nu toe was de oorspronkelijke studieschuld bepalend, maar vanaf 2024 zijn de maandelijkse aflossingslasten doorslaggevend. De stijging van de rente op studieleningen leidt momenteel tot hogere lasten en heeft daardoor een grotere impact op het maximale hypotheekbedrag.

Afschaffing jubelton

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, bekend als de jubelton, is in 2024 volledig afgeschaft. De reguliere eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar blijft naar verwachting bestaan. In 2023 was dit bedrag € 28.947, en deze schenking mag vrij worden besteed.

Single en lenen

Voor alleenstaanden wordt het vanaf 2024 iets gemakkelijker op de huizenmarkt. Alleenstaanden met een jaarinkomen van ten minste € 28.000 kunnen vanaf volgend jaar € 16.000 extra lenen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een woning wilt kopen en benieuwd bent naar de gevolgen van de nieuwe regels voor jouw maximale hypotheek, berekenen wij dit graag voor je. De uitkomsten kunnen soms verrassend zijn! Vraag een vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs.

Stilstaan aan de vooravond van kerst 2020

Lieve mensen,
In voorgaande jaren liepen wij  Ben en Ingrid Kolle door het afgelopen jaar heen waarbij wij dan de successen van dat jaar de revue lieten passeren. 
Wanneer het jaar 2020 voorbij is, zullen velen net als ons het jaar 2020 als “zeer ongelukkig” ervaren, het jaar waarin wij allen ongewild terecht zijn gekomen, midden in een wereldwijde pandemie. We hebben moeten leren accepteren dat een virus ons allen in zijn greep houdt, waardoor wij als mens beperkt zijn in onze vrijheden zoals wij die kennen en gewend waren in Europa. Het is dan ook te hopen dat wij mensen die vrijheden zo snel mogelijk weer beschikbaar krijgen en dat wij ons weer vrij mogen bewegen. Zonder anderhalve meter afstand, handen wassen, mondkapjes dragen en overige voorzorgsmaatregelen.
Het kerstfeest van 2020 zal door deze omstandigheden ook beïnvloed gaan worden omdat we niet meer met grote aantallen familieleden bij elkaar mogen komen. Deze kerstviering is met geen voorgaande kerstviering te vergelijken, maar wij moeten allemaal wel beseffen dat we er nog zijn om het te kúnnen vieren. Laten wij samen zoveel mogelijk positief blijven en er voor zorgen dat er ook dit jaar een mooi geslaagd kerstfeest ontstaat voor iedereen.
De dagen voor Kerstmis zijn donker en koud, maar als je naar buiten gaat merk je dat niet omdat je haast overal lichtjes ziet in vrolijke kleuren, zilver en goud. Een lantaarntje dat in de vensterbank staat, een lamp met wat linten en groen, een ster voor het raam die je aan kunt doen, het is niet zo donker en koud meer op straat als je langs al die lichtjes gaat.
Een witte kerst als in een droom, met tientallen lichtjes in de boom Kerstballen blinken, kerstklokken klinken, de gezelligste tijd van het hele jaar met het hele gezin bij elkaar. Kerstmis het feest van vergeven. Een nieuwe start om verder te leven. Het voelt fijn, maar wees eerlijk zo zou het toch elke dag moeten zijn. Wij hebben een wens voor iedereen, een mooie kerst met lieve mensen om jullie heen. Mensen die van jullie houden om wie je bent, en in wie je misschien een stukje van jezelf herkent. Laat merken dat je om die mensen geeft, dat je samen met hen iets moois beleeft. Geniet van de warmte die dit alles brengen kan, en maak er een gezellig en fijn kerstfeest van.
We willen nog wel even stil staan bij het feit dat er bedrijven / ondernemingen zijn die momenteel door een moeilijke periode moeten gaan. Wij wensen die ondernemingen, medewerkers en familieleden veel sterkte toe in de aankomende periode.

Ben en Ingrid Kolle/Finantheek hypotheekadvies wensen al onze relaties (en toekomstige)en hun familie leden fijne feestdagen toe en een gezond en gelukkig nieuwjaar!